İşe giriş sağlık raporu 6331 iş sağlıgı ve güvenliği kanununa göre her çalışanın işe başlamadan önce alması gereken bir evraktır. İşe giriş sağlık raprları İşyeri hekimi tarafından verilir. İşyeri hekimleri işe giriş sağlık raporu düzenleyebilmek için öncelikle çalışanlara belirli tahliller yaptırması gerekir, yapılan tahlillerin sonuçlarına göre çalışanların yapmak istedikleri işlere uygun olup olmayacağı ya da yapacağı işin çalışanın sağlığı açısından bir sorun oluşturmayacağı kanaatine varırsa, işyeri hekimi 'İşe giriş sağlık raporu' nu hazırlar.
İŞ İÇİN SAĞLIK RAPORU NEREDEN ALINIR?
İşe giriş sağlık raporu veya iş için sağlık raporu nereden alınır sorusu cokça sorulan sorulardandır. İşe başlamak için firma ile görüşme yapan çalışanların özlük dosyaları için toplamaları gereken evraklardan bir tanesi de İşe giriş sağlık raporudur. Bu rapor İşyeri hekimi tarafından verilmektedir. 6331 sayılı kanuna göre işveren çalışanlardan sağlık raporu istemektedir. İşyerinde görevli olan işyeri hekimi çalışan için sağlık raporu düzenlemek için işe giriş sağlık tetkikleri ister ve tetkik sonucuna göre sağlık raporunu düzenler. Eger firmanın işyeri hekimi yok ise bu hizmeti aile hekimlerinden çalışan alabilir, ancak aile hekimleri 50 kişiden az çalışanı olan ve az tehlikeli grupta ki işyerleri için sağlık raporu düzenleyebilmektedir. Firma tehlikeli veya çok tehlikeli ise çalışanlar İşe Giriş Sağlık Raporlarını OSGB Firmalarından alabilirler. Bu konuda çalışanlar Bursa İşe Giriş Sağlık Raporu veren OSGB Firmaları ile görüşmelidirler.
İŞE GİRİŞ SAĞLIK RAPORU NE ZAMAN ALINMALIDIR?
Çalışanlar İşe Giriş Sağlık Raporlarını aşagıdaki durumlarda almalıdır:
- Yeni bir işe başladıkları zaman,
- Farklı bir işe geçtikleri veya görev değişikliği zmanında,
- İş kazası meydana geldiği zaman, meslek hastalığı gibi sebeblerden işten uzak kaldığı zaman sonrası işe dönüşte,
- İşin tehlike sınıfına göre belirlenen düzenli aralıklarda sağlık raporları yenilenmelidir.
OSGB SAĞLIK TETKİKİ NEDİR?
Bursa İşe Giriş Sağlık Raporu verebilmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetki belgesi alınmalıdır. OSGB sağlık raporu ve işe giriş OSGB sağlık tetkiki yapmaya yetkili firmalar ile iletişime geçiniz.
Osgb Sağlık Raporu verebilmek için, merkezi bir bölgede ve insanların kolay ulaşabileceği yerlerde olmalıdır. Deneyimli uzman kadrosu bulunan OSGB de bulunması gerekenler, Sağlık Labaratuvarı, Göz Ölçüm cihazı, Solunum Fonksiyon Testi odası, Odyo kabini ve odası, Röntgen Odası en kaliteli cihazlar ile aşağıdaki testlerden gerekli olanları yaptırarak ilk işe giriş raporunuzu alabirsiniz.
Akciger Grafisi Solunum Fonksiyon Testi (SFT) Kan Grubu Tayini Agır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir Raporu
Kan Tahlili (Hemogram) EKG Tetenoz Aşısı Yüksekte Çalışabilir Raporu
Portör Muayenesi Göz Muayenesi Açlık Kan Şekeri Ölçümü (AKŞ)
Odyometri İdrar Tahlili Tokluk Kan Şekeri Ölçümü (TKŞ)
İŞE GİRİŞ SAĞLIK RAPORU FİYATI NE KADAR?
İşe Giriş Sağlık Raporu Fiyatı, İşyeri hekimlerinin çalışanlardan istedikleri tetkiklere göre degişiklikler gösterebilir. İşlerin tehlikesine göre istenilen raporlar ve buna görede rapor ücretlerinde farklılıklar olabilmektedir. Örnek olarak az tehlikeli bir çalışma alanında yani ofislerde çalışan personeller için sağlık raporu oluşturmak için istenilecek testler akciger grafisi, odyo, sft, hemogram ve göz muayenesi olabilir ve işe giriş sağlık raporu fiyatı bu beş testin sonucunda belirlenir. Diyelim ki çok tehlikeli bir iş yerinde (İnşaatta) çalışan işçi işe giriş sağlık raporu alacaksa, işin içine yüksekte çalışma gireceginden dolayı yukarıda belirttiğimiz 5 tahlilin üzerine tetenoz aşışı, akş, ekg gibi tahillerde eklenip buna göre işe giriş sağlık raporu ücreti belirlenir.
İŞE GİRİŞ SAĞLIK RAPORUNUN ÜCRETİNİ KİM ÖDER?
Çalışanlar işe başlamak için önce yapacakları işe uygun olup olmadıklarına bakılmalıdır. İşyeri hekimleri tarafından işin çalışana uygun olup olmadıgı için çalışanlardan ilk işe giriş sağlık raporu isterler, bu rapor dogrultusunda alınacak işe giriş sağlık raporunun ücretini çalışan öder. Daha sonra çalışanlar çalışmaya devam ettiği süreç boyunca çalışma bakanliğinin belirlediği ve işyerlerinin tehlike sınıfına göre değişen periyotlarda yenilenen sağlık raporlarını işveren çalışanlara ücret yansıtmadan karşılamak zorundadır.
İŞE GİRİŞ SAĞLIK RAPORUNUN GEÇERLİLİK SÜRESİ NEDİR?
İşyerleri tehlike sınıflarına göre 3 gruba ayrılır, işyerleri tehlike sınıflarına göre ise, işe giriş sağlık raporlarının geçerlilik süreleri değişmektedir. İşyeri sınıfları şu şekildedir;
1. Az tehlikeli,
2. Tehlikeli,
3. Cok tehlikeli,
Tehlike gruplarına göre bakanlığın belirlemiş olduğu periyodik kontrol zamanları vardır.
1. Az tehlikeli sınıfa giren işyerlerinde en geç 5 yılda bir
2. Tehlikeli sınıfa giren işyerlerinde en geç 3 yılda bir
3. Çok tehlikeli sınıfa giren işyerlerinde en geç yılda bir
- Çocuk, genç ve gebe çalışanlar için en geç 6 ayda bir kez işe giriş periyodik kontrolü tekrarlanır.
- Yukarıda belirtilen süreler minimum süreleri belirtmektedir. Firmalarda bulunan veya OSGB Firmalarında ki İşyeri hekiminin gerek görmesi halinde bu süreler daha kısa periyotlar halinde işe giriş periyodik muayaneler yapılır.
İşverenler, İşe giriş sağlık raporunu her çalışana işe başlamadan aldırmak zorundadır. Eger rapor aldırılmaz ise her çalışan başına bakanlıkça belirlenmiş idari para cezası uygulanmaktadır. Bursa İşe Giriş Sağlık Raporu veren firmalari için bize ulaşın!
İŞE GİRİŞ SAĞLIK RAPORU ALDIRMAMANIN İDARİ CEZASI NE KADARDIR?
İşe Giriş Sağlık Raporu alınmaması ve periyodik sağlık raporu olmayan işçiler için uygulanacak idari para cezası
aşagıda gösterilmektedir.
İlğili kanun; 6331 Sayılı İsg kanunu
Sağlık gözetimi mad. 15
Çalışanlara sağlık gözetimi yaptırmamak yada Çok Tehlikeli, Tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalışacaklar için sağlık raporu aldırmamak çalişan başı ceza miktarı 2.342 lira (Ceza 2020 yılına aittir.)
YÜKSEKTE ÇALIŞMA RAPORU NEREDEN ALINIR?
Yüksekte çalışma yapmadan önce işyeri hekimleri çalışanlara yüksekte çalışmalarına engel bir durum olup olmadığına bakmaları gerekir. Yüksekte çalışma yapacak işçinin bazı testleri yaptırıp yüksekte güvenli çalışmasına engel bir durum olmadığı tespit edildikten sonra çalışmasına izin verilmelir. Ülkemizde en fazla ölümlü iş kazasının meydana gelmesi hep yüksekte çalışan işçilerin düşmesi sonucu olmaktadır malesef. Bu tür bir kazayı en aza indirmek için ilk alınması gereken önlem çalışanın yüksekte çalışmaya elverişli olduğunun işyeri hekimi tarafından onaylanıp sağlık raporuna yazılması gerekir.
Yüksekte çalışma nedir?
Yüksekte çalışma seviye farkı bulunan ve düşme sonucu yaralanma oluşabilecek her çalışmaya yüksekte çalışma denir ve yüksekte çalışma raporu alınması gerekmektedir. Bursa Yüksekte Çalışma Raporu için iletişime geçiniz
AİLE HEKİMLERİ SAĞLIK RAPORU VEREBİLİR Mİ?
6331 Sayılı iş kanununa göre sağlık raporlarını işyeri hekimi verebilir, işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu bulunan işyerleri çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfa giren işyerleridir. Az tehlikeli işyerlerinde 50 kişinin altında çalışan olduğunda işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu şuan ki kanuna göre 2023 yılına ertelenmiştir bu ertelemeden dolayı aile hekimleri yanlızca az tehlikeli sınıfta 50 kişinin altı çalışanın bulunduğu yerlerde bursa işe giriş sağlık raporu verebilirler. Bazı aile hekimleri 6331 sayılı kanunda belirtilen İşe Giriş Sağlık Raporu İşyeri Hekiminden alınır maddesine göre sağlık raporu veremeyeceklerini yorumlamaktadır, bu konuda fikir ayrılıkları bulunmaktadır. Bursa Sağlık Raporu almak için ve daha ayrıntılı bilği için lütfen bizimle iletişime geçiniz. BURSA OSGB SAĞLIK RAPORU
AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLERDE ÇALIŞMA RAPORU NEDİR?
2012 yılında çıkan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanununa göre ismi değişmiş olan yönetmeliktir ama içerik değişmemiştir. Eski yönetmelikte Ağır ve Tehlikeli işler yönetmeliği olarak geçmektedir. Yeni yönetmeliğe gere İşe Giriş Periyodik Sağlık Raporu olmuştur, içerik olarak aynı bilgilerin bulunduğu formdur. İşyeri hekimi tarafından doldurulur. Bursa Ağır ve Tehlikeli İşlerde çalışabilir Raporu için Bursa OSGB firmamız ile iletişime geçebilirsiniz.
PERİYODİK SAĞLIK RAPORU NEDİR?
işyerleri nace kodlarına göre tehlike gruplarına 3' e ayrılmıştır. Bu tehlike gruplarına göre;
Çok Tehlikeli Sınıfa Giren Firmalar her yıl periyodik sağlık kontrolü yaptırmalıdır.
Tehlikeli sınıfa giren firmalar 3 yılda bir periyodik sağlık kontrolü yaptırmalıdır.
Az tehlikeli sınıfa giren firmalar 5 yılda bir periyodik sağlık kontrolü yaptırmalıdır.
Bursa Periyodik sağlık raporu için bizi Bursa OSGB firmamız ile iletişime geçerek ayrıntılı bilği alabilirsiniz
İŞ DEĞİŞİKLİĞİNDE SAĞLIK RAPORU YENİLEME?
Mevcut işten başka bir işyerine geçişlerde sağlık raporunun yenilenmesi gerekmektedir. Çalışılan işlerde meslek hastalığı olma riskinden dolayı yeni yapılacak işler öncesinde mutlaka daha önce alınan İşe Giriş Sağlık Raporu yenilenmelidir.